۶ – منتخبین هر فهرست از بین نامزدهای آن فهرست به ترتیب بیشترین رأی در آن فهرست انتخاب می شوند.
رأی دهندگان حوزه انتخابیه میتوانند گزینه های مدنظر خود را با ترکیب های مختلف از بین نامزهای منفرد و فهرستی، تا سقف کرسیهای حوزه انتخابیه، انتخاب نمایند. منتخبین منفرد و فهرستی در حوزه انتخابیه به ترتیب زیر انتخاب می شوند:
تبصره ۳- در صورت فوت، استعفا و یا به هر دلیل دیگری، اگر تعداد نمایندگان خارج شده از مجلس در طول دوره در حوزه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، کمتر از پنج نفر باشد انتخابات میان دوره ای در این حوزه مانند سایر حوزه ها برگزار می شود، در غیراین صورت، انتخابات در این حوزه به روش انتخابات در ابتدای دوره برگزار می شود.
هدف از پیشنهاد انتخابات تناسبی چه بود؟
۳- نامزدهای منفرد (غیر فهرستی) که رتبه ای کمتر و یا مساوی با تعداد کرسیهای حوزه دارند تا سقف سهم تعداد کرسیهای افراد منفرد، به عنوان منتخب حوزه معرفی می شوند؛
به گزارش اختبار، نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه، یکم مردادماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی (اعاده شده از شورای نگهبان و صحن ) مورد بررسی قرار گرفت و نمایندگان با حذف ماده ۵۳ این طرح مبنی بر حذف انتخابات تناسبی در جهت رفع ایراد هیات عالی نظارت با ۱۴۲ رأی موافق، ۶۰ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۵ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
احمد راستینه نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس مزیت انتخابات تناسبی را اینطور دانسته بود: «معنای انتخابات تناسبی این است که احزاب و تفکرات مختلف سیاسی در چارچوب نظام مقدس جمهوری اسلامی در کلانشهری مثل تهران میتوانند امید داشته باشند که به تناسب رأیی که به دست میآورند در مجلس نماینده داشته باشند و افرادی هم که بهطور مستقل در انتخابات حاضر میشوند، در صورت کسب حداقل آراء، فارغ از انتخابات لیستی، میتوانند به مجلس راه پیدا کنند.»
این ماده برای حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس شیوهای از رایگیری را پیشبینی میکرد که به نام «انتخابات تناسبی» شناخته میشود.
تبصره ۱ – در صورتی که سهم یک فهرست از کرسیها، بیش از تعداد اعضای آن فهرست باشد، فقط به اندازه تعداد اعضا، به آن فهرست کرسی تعلق می گیرد. در این حالت سهم سایر فهرست ها از تعداد کرسیهای باقیمانده مجدداً محاسبه می شود.
۱- پس از شمارش آرای کل نامزدها به ترتیب بیشترین آراء رتبه بندی می شوند؛
به جز ماده ۵۳، همه مواد طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام تأیید شده بود و نهایتاً نمایندگان مجلس برای آنکه این طرح به قانون تبدیل شود، ناچار با حذف ماده مذکور موافقت کردند.
۵- تعداد منتخبین هر فهرست، براساس نسبت (درصدی) از آراء صحیح مأخوذه آن فهرست به کل آراء مأخوذه همه فهرست ها ضرب در تعداد کرسیهای اختصاص داده شده به فهرست ها به عنوان سهم آن فهرست تعیین می شود؛
۴- پس از کسر کرسیهای اختصاص داده شده به منتخبین منفرد (غیر فهرستی)، کرسیهای باقیمانده به منتخبین فهرستی اختصاص داده می شود؛
.