وی افزود: معمولا اقتصادی که شفاف نیست و بیمار است و بخشهای زیرزمینی دارد به راحتی عواید حاصل از پولشویی ورود میکند. درمواردی این پولها به خرید و فروش مسکن اختصاص مییابد. بعضی مواقع به بازار بورس میرود یا به سپرده گذاری در بانکها اختصاص مییابد. در اقتصادی که شفاف نباشد جایگزینی این پولها بسیار راحت است.
به گزارش ایسنا، ذبیح الله خدائیان در همایش مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم اظهار کرد: پولشویی مجموعه اقداماتی است برای مخفی کردن عواید نامشروع به نحوی که آن عواید مشروع جلوه داده شود. افرادی هستند که از راه جرایم متعدد مثل قاچاق انسان، اختلاس، فروش مواد مخدر، اسلحه و… عواید نامشروعی به دست میآورد که باید این پول را شستشو و وارد چرخه اقتصاد کنند.
وی، پولشویی را منجر به بی ثباتی و اخلال در اقتصاد دانست و گفت: دولت طبیعتا در خصوص منابع، مصارف و نقدینگی خود برنامه ریزی میکند اما وقتی منابع حاصل از پولشویی وارد کشور میشود اقتصاد به هم میریزد. یک روز سکه گران میشود، یک روز دلار بالا میرود، یک روز مسکن دچار افزایش قیمت میشود. یکی از آثار پولشویی تضعیف بخش خصوصی است. افرادی که پولشویی میکنند آن را به بخش تولید نمیآورند ممکن است در حجم زیادی پوشاک بخرند و آن را با قیمت کمتر به فروش برسانند که در این فرآیند تولید کنندگان دچار ضرر میشوند و اقتصاد خرد ضربه میخورد.
رئیس سازمان بازرسی با بیان اینکه جرم پولشویی غالبا فراملی و مجرمین صرفا در یک کشور فعالیت نمیکنند، گفت: ممکن است برنامه ریزی در یک کشور باشد اما پولشویی در یک کشور دیگری اتفاق بیفتد. بنابراین کشورهای مختلفی درگیر این معضل هستند.
رئیس سازمان بازرسی بیان کرد: روز گذشته یک موضوعی را در برنامه هفتم پیشنهاد دادم مبنی بر اینکه به سازمان بازرسی نظارت هوشمند داده شود. نماینده دولت با این موضوع مخالفت کرد. اگر سازمان بازرسی، وزارت اطلاعات و دیوان محاسبات نامحرم است پس چه کسی محرم است. برای مقابله با پولشویی و فساد چارهای جز این نداریم که نظارتها را هوشمند کنیم.
خدائیان، فرهنگسازی و شفافیت را از ملزومات مقابله با پولشویی و مبارزه با تروریسم دانست و گفت: دفترخانهها، صرافیها، بانکها و تمام سطوح اقتصادی باید نسبت به پولشویی حساس باشند و این مسئله فرهنگسازی و تبدیل به مطالبه عمومی شود.
خدائیان با اشاره به قانون مبارزه با پولشویی مصوب سال ۱۳۸۶ خاطرنشان کرد: قانون سال ۸۶ دارای ایراداتی بود که در اصلاحیه سال ۱۳۹۷ نقایص آن تا حدودی برطرف شد. اولا برای این جرم مجازات حبس در نظر گرفته شد و علاوه بر آن معادل مالی که از طریق پولشویی کسب شده جریمه در نظر گرفته میشود. عواید حاصل از این کار نیز ضبط میشود.
خدائیان تاکید کرد: از ویژگیهای جرم پولشویی آن است که افراد یقه سفید درگیر آن هستند. این افراد معمولا باهوشند و اطلاعاتی در سیستم بانکی، حسابداری و حقوق دارند. لذا با افراد عادی مواجه نیستیم.
رئیس سازمان بازرسی بحث اثبات جرم پولشویی را از نکات مهمی دانست که در هماهنگی شورای نگهبان به آن پرداخته شد. در حال حاضر بار اثبات مشروع بودن مال به عهده شخص مظنون است که موضوع مبارزه با پولشویی را بسیار آسانتر از گذشته کرد.
انتهای پیام